Τα Κινέζικα είναι μία δύσκολη στην εκμάθηση γλώσσα, αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον και αξία. Είναι τελείως διαφορετική από τις Ευρωπαϊκές γλώσσες, τόσο στην δομή όσο και στη φιλοσοφία της. Για τον λόγο αυτό, όσο και εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι μιλιέται από τους κατοίκους μιάς ανερχόμενης οικονομικής δύναμης, της Κίνας, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν το 1/5 της ανθρωπότητας, έχει τεράστιο ενδιαφέρον και αξία. Εκτός από τη Κίνα τα Κινέζικα αποτελούν επίσημη γλώσσα στην Ταϊβάν , το Χόγκ Κόγκ, τη Σιγκαπούρη και τα μιλούν ακόμα τα εκκατομύρια των Κινέζων της Διασποράς στην Ωκεανία, στις Η.Π.Α, στην Ν.Α. Ασία και στην Ευρώπη.

Ένα συχνό ερώτημα των μαθητών είναι τί περιλαμβάνει η Κινεζική γλώσσα; Κινέζικα ή Καντονέζικα; Καντονέζικά ή Μανδαρινικά; Τελικά τι μαθαίνουμε;

Καταρχήν, η Κινεζική Γλώσσα είναι ΜΙΑ. Και όταν λέμε ‘μία’ εννοούμε , ίδια δομή, ίδια γραμματική και ίδια γράμματα. Κάτω από αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πάρα πολλές διάλεκτοι. Οι διαφορές μεταξύ των διαλέκτων εντοπίζονται πρώτα και κύρια στον προφορικό λόγο. Βέβαια, κάθε διάλεκτος μπορεί να έχει και ορισμένες δικές της φράσεις και εκφράσεις, αλλά η γλώσσα παραμένει μία. Σύμφωνα με το Λεξικό των Διαλέκτων υπάρχουν 41 διάλεκτοι, ως μεγάλες γλωσσολογικές ομάδες στην Κίνα.

Με τόσες διαλέκτους όμως πώς επικοινωνούν τα 1,3 δις των Κινέζων μεταξύ τους; Ευτυχώς υπάρχει η Pű tong huā. Πρόκειται για την επίσημη προφορά και γραφή της Κινεζικής γλώσσας, η οποία ισχύει για ολόκληρη την Κίνα .Υλοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε το 1955, και διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση, η Pű tong huā λέγεται και Μανδαρινικά. Αυτά θα μάθουμε και εμείς. Από την άλλη μεριά, τα Καντονέζικά είναι η διάλεκτος της επαρχίας Guang Zhou, της οποίας πρωτεύουσα είναι η καντόνα. Στο τέλος του 19ου αιώνα όυαν οι πρώτοι Κινέζοι μετανάστες έφθασαν στη Ν.Α Ασία, στην Αμερική και στην Ευρώπη, μεταφέρθηκε και η γλώσσα τους, κυρίως βέβαια σε προφορικό λόγο. Από αυτούς τους Κινέζους αρκετοί ήταν από την Καντόνα. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν γενιές και γενιές στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα Καντονέζικα να χρησιμοποιούνται αρκετά στις παροικίες. Κατόπιν με την ανάπτυξη του Χονγκ Κόνγκ, το οποίο ανήκει στην επαρχία της Καντόνας γεωγραφικά, τα Καντονέζικα έγιναν γνωστότερα στον κόσμο. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως παρόλο που η Κινεζική είναι μία τα Ιδεογράμματα - η ψυχή της γλώσσας- παραμένουν ακόμα σε δυό διαφορετικές μορφές: τα Απλοποιημένα (simplified) και τα Πολύπλοκα (original).

 

Δομή της Κινέζικης Γλώσσας

Δεν έχει αλφάβητο αλλά Ιδεογράμματα, τα οποία στην ουσία δεν είναι γράμματα αλλά λέξεις. Όπως τα αρχαία Αιγυπτιακά, τα Κινεζικά Ιδεογράμματα είναι εξέλιξη των Εικονογραμμάτων τα οποία ήταν ζωγραφιές. Τα Ιδεογράμματα είναι η ψυχή της Κινεζικής γλώσσας. Είναι η μοναδική ακόμα ζωντανή εικονογραφική γραφή στον κόσμο, μια γραφή που συμπληρώνει πάνω από 3000 χρόνια ύπαρξης και από ότι φαίνεται θα ζήσει για πολύ ακόμα. Έχει δύσκολη προφορά με την χρησιμοποίηση Τεσσάρων τρόπων Τονισμού. Δεν υπάρχει αυστηρή Γραμματική αλλά βασίζεται πολύ στην σύνταξη.

Λόγω λοιπόν της ιδιαιτερότητας της, η Κινεζική Γλώσσα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στην εκμάθηση της , από τις γλώσσες που χρησιμοποιούν κάποιο είδος αλφάβητου. Οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες, υπό ορισμένες βέβαια προϋποθέσεις. Απαιτείται πρώτα από όλα Ενδιαφέρον, Σεβασμός και Αγάπη για την κουλτούρα και τον πολιτισμό των ανθρώπων που μιλούν αυτή την αρχαιότατη γλώσσα. Χρειάζεται επίσης Επιμονή καθώς και συνεχείς Επαναλήψεις ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικά η απομνημόνευση των Ιδεογραμμάτων, πράγμα απαραίτητο τόσο για την ανάγνωση όσο και για την ορθογραφία. Η Υπομονή είναι επίσης απαραίτητη καθώς η μόνιμη και σταθερή γνώση της Κινεζικής βασίζεται στην συνεχή μελέτη και εξάσκηση πράγμα που απαιτεί κάποιον χρόνο. Στην περίπτωση που προσδοκάται κάποιο πρακτικό όφελος (Π.χ. Πιστοποιητικό γνώσης κτλ) είναι απαραίτητη η καθημερινή και συστηματική μελέτη , τουλάχιστον στα 2 πρώτα έτη εκμάθησης.

 

Επίπεδα και πτυχία της Κινεζικής Γλώσσας

Για την Κινεζική Γλώσσα υπάρχουν 3 πιστοποιητικά γλωσσομάθειας:

  • HSK βασικό επίπεδο

  • HSK μεσαίο επίπεδο

  • HSK προχωρημένο επίπεδο (Chinese Proficiency Test)

 

Για κάθε επίπεδο χρειάζονται 2 χρόνια προετοιμασίας και κάθε χρόνος αντιστοιχεί σε ένα δίπλωμα:

  • HSK βασικό επίπεδο (A1 - A2)

  • HSK μεσαίο επίπεδο (B1 - B2)

  • HSK προχωρημένο επίπεδο (C1 - C2)


  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα Κινεζικής Γλώσσας

  Α1 Α2 Β1 Β2 C1 C2
One 2 One Course 70 Ώρες 70 Ώρες 80 Ώρες 90 Ώρες 100 Ώρες 120 Ώρες
Τμήμα 4 ατόμων min 110 Ώρες 110 Ώρες 120 Ώρες 130 Ώρες 140 Ώρες 150 Ώρες

 

Τα μαθήματα γίνονται 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες (4 ώρες/εβδομάδα). Έναρξη μαθημάτων κάθε μήνα.