Γιατί να μάθω Γερμανικά;


Γερμανικά στην οικονομία

Η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ & 3η μεγαλύτερη παγκοσμίως και παράλληλα είναι ο δεύτερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος εξαγωγών, εισαγωγών και επενδύσεων του κόσμου.

Η γερμανική γλώσσα είναι μία από τις σημαντικότερες εμπορικές γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια γέφυρα προς την αναδυόμενες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τα τελευταία 10 χρόνια η γερμανική “έχει γίνει μια lingua franca” στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και έχει γίνει ακόμα πιο απαραίτητη με τη διεύρυνση της ΕΕ.

“Made in Germany“. Τα γερμανικά προϊόντα που αγοράζονται, λόγω της υψηλής τους ποιότητας, έχουν καθιερωθεί ως εμπορικό σήμα όπως οι μάρκες αυτοκινήτων BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen, αποτελώντας παραδείγματα της γερμανικής κατασκευής. Η οικονομική ισχύ της Γερμανίας αντανακλάται και σε άλλες διεθνείς εταιρείες όπως η Bayer, Siemens, Allianz, Deutsche Telekom, EON, BASF κ.ο.κ.

Η Γερμανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικότερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, όπως τη IFA, CeBIT και ΙΑΑ. Με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία έχει αναλάβει κεντρική θέση στην καρδιά της Ευρώπης. Η Γερμανία είναι το κέντρο των οικονομικών σχέσεων εντός της ΕΕ αλλά και με την Ανατολική Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Γερμανικά για επαγγελματική σταδιοδρομία
Η γνώση των γερμανικών δίνει σημαντικές προοπτικές για σταδιοδρομία και βελτιώνει τις πιθανότητες στην αγορά εργασίας. Γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό αλλά και στη Γερμανία αναζητούν ειδικούς, εργάτες, υπαλλήλους και επιστήμονες με γνώση της γερμανικής γλώσσας.

 

Σπουδές και έρευνα στη Γερμανία
Σήμερα η Γερμανία διαθέτει πάνω από 350 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και ένα εκτεταμένο εκπαιδευτικό δίκτυο κατέχοντας την 3η θέση στην κλίμακα των χωρών-στόχου για σπουδές και έρευνα. Συνολικά 225.000 άτομα από το εξωτερικό φοιτούν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας.

 

Γερμανία και τουρισμός
Πολλοί τουρίστες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Τα γερμανικά είναι απαραίτητα για όποιον θέλει να εργαστεί στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων.

Εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο γερμανόφωνες χώρες. Όποιος μιλάει και καταλαβαίνει γερμανικά μπορεί να βιώσει τους Γερμανούς, την ιστορία και τον πολιτισμό τους καλύτερα.

 

Γερμανικά ως γλώσσα του πολιτισμού
Ο γερμανικός πολιτισμός εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές της λογοτεχνίας και της μουσικής, το θέατρο και τον κινηματογράφο, στην αρχιτεκτονική, ζωγραφική, τη φιλοσοφία και την τέχνη, σε φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις. Η γερμανική παραγωγή σε έκδοση βιβλίων καταλαμβάνει την τρίτη θέση διεθνώς. Υπάρχουν γερμανικοί όμιλοι ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, και η γερμανική φιλολογία,φιλοσοφία και επιστήμη έχει 80 βραβευμένους με Νόμπελ αντιπροσώπους, 68 των οποίων για τα επιτεύγματά τους στον επιστημονικό τομέα.


Πτυχία Γερμανικής

ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Υπάρχουν 2 φορείς, που 2-3 φορές το χρόνο διεξάγουν εξετάσεις Γερμανικών, οι οποίες ανταποκρίνονται σε όλα τα επίπεδα: To Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και το ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης διεξάγει μια σειρά διεθνώς αναγνωρισμένων εξετάσεων. Τα επίπεδά του αντιστοιχούν στο Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., μέσω της Διεύθυνσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών, πιστοποιεί το επίπεδο γλωσσομάθειας των επιτυχόντων και χορηγεί το Κ.Π.Γ. Το Κ.Π.Γ. είναι ένα σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης βάσει του οποίου πιστοποιείται το επίπεδο γνώσης και ικανότητας χρήσης μίας γλώσσας.

Διάταξη εξετάσεων Γκαίτε (Göethe Institut):

 

“Fit in Deutsch 1″ και “Fit in Deutsch 2″ είναι δύο διεθνώς αναγνωρισμένες εξετάσεις για έφηβους μεταξύ 10 και 15 ετών που κατέχουν γνώσεις του επιπέδου Α1 ή Α2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς.

Η εξέταση Fit in Deutsch διεξάγεται εδώ και μερικά χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης. Έχει την ίδια δομή με το διεθνώς γνωστό “Zertifikat Deutsch” και αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

  • Κατανόηση ακουστικού κειμένου

  • Κατανόηση γραπτού κειμένου

  • Γραπτή εξέταση

  • Προφορική εξέταση

Προτεραιότητα έχουν θέματα που ενδιαφέρουν τους έφηβους.

Στο προφορικό μέρος της εξέτασης υπάρχουν στοιχεία παιχνιδιού και γλωσσικής δημιουργικότητας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ικανότητα επικοινωνίας.

Η εξέταση Fit in Deutsch δεν αξιολογεί μόνο το γλωσσικό επίπεδο των υποψηφίων αλλά τους παρακινεί να μάθουν περισσότερα.
Εξετάσεις για αυτό το πτυχίο διεξάγονται 2 φορές το χρόνο (Μάιο – Οκτώβριο).

Με την επιτυχή συμμετοχή στην εξέταση Zertifikat Deutsch (ZD) αποδεικνύετε ότι κατέχετε βασικές γνώσεις (επίπεδο B1) της γερμανικής καθομιλουμένης, οι οποίες σας επιτρέπουν την συνεννόηση σε όλα τα σημαντικά θέματα της καθημερινότητας.

Με αυτήν την παγκοσμίως αναγνωρισμένη εξέταση αποδεικνύετε ότι είστε γνώστης των βασικών γραμματικών φαινομένων και ότι βρίσκεστε σε θέση να κατανοείτε και να λαμβάνετε μέρος σε συζητήσεις γύρω από θέματα της καθημερινότητας. Έχετε την ικανότητα επίσης να περιγράφετε γραπτά και προφορικά απλές καταστάσεις και να κατανοείτε κείμενα που αφορούν στην καθημερινότητα.

Εξετάσεις για αυτό το πτυχίο διεξάγονται 3 φορές το χρόνο (Μάιο – Αύγουστο – Ιανουάριο).

Το Göethe-Zertifikat B2 είναι μια νέα εξέταση, που διεξάχθηκε για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο το φθινόπωρο του 2007.

Με το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Göethe-Zertifikat B2 αποδεικνύετε ότι έχετε καλές γνώσεις της επίσημης γερμανικής γλώσσας. Με τις γνώσεις αυτές είστε σε θέση να εκφράζεστε γραπτά και προφορικά με σαφήνεια πάνω σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων και να κατανοείτε πολύπλοκα κείμενα.

Εξετάσεις για αυτό το πτυχίο διεξάγονται 3 φορές το χρόνο (Μάιο – Σεπτέμβριο – Ιανουάριο).

To Göethe-Zertifikat C1 είναι μία νέα εξέταση, που διεξάχθηκε σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά το Φθινόπωρο του 2007.

Με το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Göethe-Zertifikat C1 (ZMP) αποδεικνύετε ότι έχετε καλές γνώσεις της επίσημης γερμανικής γλώσσας. Με τις γνώσεις αυτές είστε σε θέση να εκφράζεστε γραπτά και προφορικά με σαφήνεια πάνω σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων και να κατανοείτε πολύπλοκα κείμενα.

Το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Göethe-Zertifikat C1 αναγνωρίζεται διεθνώς και θεωρείται ως αποδεικτικό καλών γενικών γνώσεων στα γερμανικά. Σχεδόν όλα τα Studienkolleg (Προπαρασκευαστικά Τμήματα για τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο), πολλά Ιδρύματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μερικά πανεπιστήμια αναγνωρίζουν αυτή την εξέταση ως πιστοποίηση επαρκών γνώσεων της γερμανικής γλώσσας για σπουδές στη Γερμανία.

Εξετάσεις για αυτό το πτυχίο διεξάγονται 3 φορές το χρόνο (Ιούνιο – Σεπτέμβριο – Ιανουάριο).

Με το Kleines Deutsches Sprachdiplom (KDS) αποδεικνύετε ότι έχετε άριστες γνώσεις της γερμανικής γλώσσας. Μπορείτε να κατανοείτε δύσκολα πρωτότυπα (επί το πλείστον λογοτεχνικά) κείμενα και να εκφράζεστε γραπτά και προφορικά άνετα και με σαφήνεια. O υποψήφιος πρέπει να διαθέτει επιπλέον γνώσεις του γερμανικού πολιτισμού και της ζωής στη Γερμανία.

Εξετάσεις για αυτό το πτυχίο διεξάγονται 2 φορές το χρόνο (Μάιο – Νοέμβριο).

Με το δίπλωμα Großes Deutsches Sprachdiplom (GDS) αποδεικνύετε ότι έχετε γνώσεις γερμανικών σε επίπεδο σχεδόν μητρικής γλώσσας.

Οι 4 ενότητες του Κ.Π.Γ. είναι οι εξής:

  • Κατανόηση γραπτού λόγου και γλωσσική επίγνωση

  • Παραγωγή γραπτού λόγου και διαμεσολάβηση

  • Κατανόηση προφορικού λόγου

  • Παραγωγή προφορικού λόγου και διαμεσολάβηση

Εξετάσεις για αυτά τα πτυχία διεξάγονται 2 φορές το χρόνο (Μάιο – Νοέμβριο).


  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα Γερμανικής Γλώσσας

  A1 A2 B1 B2 C1 C2
One2One Course 100 Hours 100 Hours 100 Hours 100 Hours 200 Hours 100 Hours
Τμήμα 4 Ατόμων min 120 Hours 120 Hours 120 Hours 120 Hours 300 Hours 130 Hours

Τα μαθήματα γίνονται 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες (4 ώρες/εβδομάδα). Έναρξη τμημάτων κάθε μήνα.