Η Ρουμανική γλώσσα, επίσημη γλώσσα της Ρουμανίας, είναι μια Ανατολική Ρομανική γλώσσα. Εγχώρια ομιλείται από περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Ρουμανία και την Βοϊβοντίνα. Στους γλωσσολογικούς όρους τα Ρουμανικά και τα Μολδαβικά, η επίσημη γλώσσα της Μολδαβίας, είναι η ίδια γλώσσα, αν και τα ‘Μολδαβικά’ έχουν επονομαστεί ξεχωριστή γλώσσα για πολιτικούς λόγους από την εποχή του Στάλιν.

 

Η Ρουμανική περιοχή κατοικείτο στην αρχαιότητα από Δάκες και Ινδο-Ευρωπαίους. Νικήθηκαν από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 106 και μέρος της Δακίας ( Ολτενία, Μπανάτ και Τρανσυλβανία ) έγιναν Ρωμαϊκή επαρχία. Για τα επόμενα 165 χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής Ρωμαϊκής αποίκισης στην περιοχή, καθώς η περιοχή ήταν σε στενή επικοινωνία με το υπόλοιποι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα κοινά λατινικά έγιναν η γλώσσα της διοίκησης και του εμπορίου.

Υπό την πίεση των Ελεύθερων Δάκων και των Γότθων, η Ρωμαϊκή διοίκηση και λεγεώνες αποσύρθηκαν από την Δακία μεταξύ του 271 και 275. Δεν είναι σίγουρο αν οι Ρουμάνοι είναι απόγονοι αυτών των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν νοτίως του Δούναβη ή των ανθρώπων που παρέμειναν στην Δακία.
Εξαιτίας της γεωγραφικής τους απομόνωσης τα Ρουμανικά ήταν πιθανόν η πρώτη γλώσσα που χωρίστηκε και μέχρι την σύγχρονη εποχή δεν επηρεάστηκε από τις άλλες Ρομανικές γλώσσες. Είναι πιο συντηρητικά από άλλες Ρομανικές γλώσσες στην ονομαστική μορφολογία. Τα Ρουμανικά έχουν διατηρήσει την κλίση, διασπώντας τις πέντε κλίσεις των Λατινικών σε δύο, την ονομαστική/αιτιατική και την γενική/δοτική, και διατηρώντας το ουδέτερο γένος.

Όλοι οι διάλεκτοι των Ρουμανικών πιστεύεται πως έχουν ενοποιηθεί σε μια Κοινή Ρουμανική γλώσσα μέχρι μια περίοδο μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα όταν η περιοχή επηρεάστηκε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τα Ρουμανικά επηρεάστηκαν από τις Σλαβονικές γλώσσες. Η Αρωμανική γλώσσα έχει πολύ λίγες Σλαβικές λέξεις. Επίσης οι διαφοροποιήσεις στην Δακορουμανική διάλεκτο (ομιλουμένη στην Ρουμανία και την Μολδαβία) είναι πολύ μικρές, γεγονός αρκετά αξιοσημείωτο. Η χρήση αυτή της ομοιόμορφης Δακορουμανικής διαλέκτου εκτείνεται πέρα από τα σύνορα του Ρουμανικού κράτους: ένας Ρουμανόφωνος από τη Μολδαβία μιλά την ίδια γλώσσα με έναν Ρουμανόφωνο από το Μπανάτ.

 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως τα Ρουμανικά είναι η μόνη Ρωμανική γλώσσα που δεν επηρεάστηκε από την πολιτιστική επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αντιθέτως επηρεάστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και τον Σλαβονικό, Ελληνικό και Τούρκικο πολιτισμό.


Επίπεδα Γλωσσομάθειας

Επίπεδο  
Α1 Στοιχειώδης Γνώση
Α2 Βασική Γνώση
Β1 Μέτρια Γνώση
Β2 Καλή Γνώση
C1 Πολύ Καλή Γνώση
C2 Άριστη Γνώση

 

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται 1 φορά το χρόνο, κάθε Ιούνιο, και οι αιτήσεις συμμετοχής σε αυτές κατατίθενται από το Μάιο.

 

Φορείς πιστοποίησης: Univeritatea Din Bucuresti (Faculitatea de Litere)

Hμερομηνία εξετάσεων: Κάθε Ιούνιο


  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ρουμάνικης Γλώσσας

  A1 A2 B1 B2 C1 C2
One2One Course ? ? ? ? ? ?
Τμήμα 4 ατόμων min ? ? ? ? ? ?

 

Τα μαθήματα γίνονται 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες (4 ώρες / εβδομάδα). Έναρξη τμημάτων κάθε μήνα.