ΚΙΝΕΖΙΚΑ

Καλωσορίσατε στην Κινεζική Γλώσσα

Τα Κινέζικα είναι μία δύσκολη στην εκμάθηση γλώσσα, αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον και αξία. Είναι τελείως διαφορετική από τις Ευρωπαϊκές γλώσσες, τόσο στην δομή όσο και στη φιλοσοφία της. Για τον λόγο αυτό, όσο και εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι μιλιέται από τους κατοίκους μιάς ανερχόμενης οικονομικής δύναμης, της Κίνας, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν το 1/5 της ανθρωπότητας, έχει τεράστιο ενδιαφέρον και αξία. Εκτός από τη Κίνα τα Κινέζικα αποτελούν επίσημη γλώσσα στην Ταϊβάν , το Χόγκ Κόγκ, τη Σιγκαπούρη και τα μιλούν ακόμα τα εκκατομύρια των Κινέζων της Διασποράς στην Ωκεανία, στις Η.Π.Α, στην Ν.Α.  Ασία και στην  Ευρώπη.

Ένα συχνό ερώτημα των μαθητών είναι τί περιλαμβάνει η Κινεζική γλώσσα; Κινέζικα  ή Καντονέζικα; Καντονέζικά ή Μανδαρινικά; Τελικά τι μαθαίνουμε;

Καταρχήν, η Κινεζική Γλώσσα είναι ΜΙΑ. Και όταν λέμε ‘μία’ εννοούμε , ίδια δομή, ίδια γραμματική  και ίδια γράμματα. Κάτω από αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πάρα πολλές διάλεκτοι. Οι διαφορές μεταξύ των διαλέκτων εντοπίζονται πρώτα και κύρια στον προφορικό λόγο. Βέβαια, κάθε διάλεκτος μπορεί να έχει και ορισμένες δικές της φράσεις και εκφράσεις, αλλά η γλώσσα παραμένει μία. Σύμφωνα με το Λεξικό των Διαλέκτων υπάρχουν 41 διάλεκτοι, ως μεγάλες γλωσσολογικές ομάδες στην Κίνα.

Με τόσες διαλέκτους όμως πώς επικοινωνούν τα 1,3 δις των Κινέζων μεταξύ τους; Ευτυχώς υπάρχει η Pű tong huā. Πρόκειται για την επίσημη προφορά και γραφή της Κινεζικής γλώσσας, η οποία ισχύει για ολόκληρη την Κίνα .Υλοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε το 1955, και διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση, η Pű tong huā λέγεται και Μανδαρινικά. Αυτά θα μάθουμε και εμείς. Από την άλλη μεριά, τα Καντονέζικά είναι η διάλεκτος της επαρχίας Guang Zhou, της οποίας πρωτεύουσα είναι η καντόνα. Στο τέλος του 19Ου αιώνα όυαν οι πρώτοι Κινέζοι μετανάστες έφθασαν στη Ν.Α Ασία, στην Αμερική και στην Ευρώπη, μεταφέρθηκε και η γλώσσα τους, κυρίως βέβαια σε προφορικό λόγο. Από αυτούς τους Κινέζους αρκετοί ήταν από την Καντόνα. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν γενιές και γενιές στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα Καντονέζικα να χρησιμοποιούνται αρκετά στις παροικίες. Κατόπιν με την ανάπτυξη του Χονγκ Κόνγκ, το οποίο ανήκει στην επαρχία της Καντόνας γεωγραφικά, τα Καντονέζικα έγιναν γνωστότερα στον κόσμο. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως παρόλο που η Κινεζική είναι μία τα Ιδεογράμματα- η ψυχή της γλώσσας- παραμένουν ακόμα σε δυό διαφορετικές μορφές: τα Απλοποιημένα (simplified) και τα Πολύπλοκα (original)

Καλή Επιτυχία στα Κινέζικα!