ΣΕΡΒΙΚΑ

Καλωσορίσατε στην Σερβική γλώσσα

Η Σερβία είναι μια μικρή χώρα των κεντρικών Βαλκανίων, με την πρωτεύουσα το Βελιγράδι. Μια χώρα με πλούσια ιστορία και παραδόσεις, ήταν ανέκαθεν στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα, όσον αφορά τη γεωγραφική της θέση, αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία που μοιράζονται, με το κύριο τη θρησκεία, καθώς και οι Σέρβοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Έξω από τα σύνορα των Βαλκανίων, η Σερβία είναι γνωστή από παλαιότερους χρόνους για τους εφευρέτες της στον τομέα της επιστήμης (Νίκολα Τέσλα, Μιλούτιν Μιλάνκοβιτς), για τους εξαιρετικούς της λογοτέχνες και νομπελίστες (Ίβο Άντριτς) και εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες για τους καλύτερους αθλητές, αλλά και για τα διάφορα πολιτικό-ιστορικά γεγονότα.

Η επίσημη γλώσσα της Σερβίας είναι η Σερβική, η οποία ανήκει στην πολυάριθμη οικογένεια των σλαβικών γλωσσών, και οι ρίζες της, όπως και της Ελληνικής, είναι ινδοευρωπαϊκές. Οι γλώσσες αυτής της οικογένειας μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με τα κυριότερα στο επίπεδο του λεξιλογίου. Αυτό καθιστά τη Σερβική, μια γλώσσα εύχρηστη όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στις πιο μακρινές σλαβόφωνες χώρες. Η γνώση της, επομένως, μπορεί να αποτελέσει και το πρώτο βήμα για εκμάθηση κάποιας άλλης σλαβικής γλώσσας, όπως είναι τα Ρώσικα.

Εκ πρώτης όψεως, η Σερβική μπορεί να φανεί ως μια δύσκολη γλώσσα, με παράξενη προφορά, ογκώδες πτωτικό σύστημα και δύο συστήματα γραφής: το κυριλλικό και το λατινικό. Ωστόσο, προχωρώντας στην εκμάθησή της, τα πράγματα απλουστεύουν. Το λατινικό σύστημα γραφής, γνωστό σε όλους, παρουσιάζει μόλις μερικές διαφορές από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι να χρησιμοποιούμε στις άλλες γλώσσες ή στο διαδίκτυο. Η κυριλλική γραφή, αφετέρου, δανείζεται αρκετά γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο, πράγμα που καθιστά την εκμάθησή της πιο εύκολη. Όσον αφορά το Συντακτικό, οι δυσκολίες είναι ελάχιστες. Φτάνει να ακολουθείτε τη ροή των σκέψεών σας στα ελληνικά, και να εκφράζεστε στα σερβικά. Το πραγματικό παιχνίδι όμως αρχίζει με την διερεύνηση του λεξιλογίου. Οι λέξεις, καθημερινές εκφράσεις και παροιμίες που θα ανιχνεύσετε και τις οποίες οι γλώσσες μοιράζονται μεταξύ τους είναι άφθονες. Αυτό διαπίστωσαν και πολλοί νέοι Έλληνες οι οποίοι κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, καταφθάνουν με στόχο τις σπουδές τους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σερβίας, το Βελιγράδι και το Νις.

Μαθαίνοντας τη Σερβική, μαθαίνει κανείς να συνεννοείται με πολλούς λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι λόγω των πολιτικό-ιστορικών γεγονότων δεν μένουν πλέον στην ίδια χώρα, αλλά οι γλώσσες τους εμφανίζουν αμελητέες διαφορές. Αυτό εξασφαλίζει, σε όσους γνωρίζουν σερβικά, την αυξανόμενη επιχειρηματική κινητικότητα, και αυτό αποδεικνύεται από πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με υποκαταστήματα στη Σερβία οι οποίες επιλέγουν τα στελέχη με βάση το σημαντικότερο κριτήριο τη γνώση της γλώσσας.

Εξίσου σημαντικές ήταν ανέκαθεν και οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών, με την μόνιμη και απαράλλαχτη προτίμηση των Σέρβων τουριστών στα ελληνικά θέρετρα και προορισμούς. Γνωρίζοντας έστω τα βασικά στοιχεία της καθημερινής επικοινωνίας στα Σερβικά, σας παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να υποδεχτείτε τους Σέρβους τουρίστες και να εξασφαλίσετε και τη μελλοντική τους προτίμηση στους προορισμούς της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, οι Σέρβοι και Έλληνες μοιράζονται και τον ίδιο τρόπο ζωής, και προπάντων τον ίδιο τρόπο διασκέδασης. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι Έλληνες, επισκέπτονται τα διεθνώς δημοφιλή φεστιβάλ της Σερβίας στο Γκούτσα (Guča) και το Νόβισαντ (Exit). Όσοι γνωρίζουν έστω τα βασικά στοιχεία της γλώσσας, απολαμβάνουν στο έπακρο τις εκδηλώσεις, μαθαίνοντας επί τόπου τα ήθη και έθιμα των Σέρβων και την, με πολλά κοινά σημεία με την ελληνική, νοοτροπία τους.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕΡΒΙΚΩΝ LORD BYRON

Επίπεδο Α1 : 8 μήνες (ένα ακαδημαϊκό έτος)
Επίπεδο Α2 : 8 μήνες (ένα ακαδημαϊκό έτος)
Επίπεδο Β1 : 8 μήνες (ένα ακαδημαϊκό έτος)
Επίπεδο Β2 : 8 μήνες (ένα ακαδημαϊκό έτος)

Μαθήματα για επαγγελματίες : 3μηνα ή 4μηνα εξατομικευμένα μαθήματα καθημερινής επικοινωνίας για επαγγελματίες.

Καλή επιτυχία στα Σέρβικα!